dimarts, 29 de novembre del 2011

Sopa amb galets farcits

Sóc una fan incondicional de les sopes, si fos per mi a casa cada vespre en menjaria! Té moltíssimes combinacions, amb pasta, de ceba, torrada amb mandonguilles, de peix.... Amb aquesta recepta participo al bloc Memòries d’una Cuinera que aquest mes ens proposaven elaborar alguna sopa. La de ceba ja la tinc penjada al bloc, bé de fet va ser la primera recepta que vaig penjar! Us en presento una amb galets farcits:


Pel brou:
Verdures varies: nap, xirivia, mitja col, 2 pastanagues, una mica de col-i-flor, porro i api
Un quarter de gallina
Carn: ós d’espinada salat, ós blanc, ós de pernil i una pilota

Afegir en una olla ben gran tots els ingredients i omplir d’aigua envasada fins que l’olla quedi ben plena. Coure mínim una hora, jo normalment ho deixo una hora i mitja. Deixar reposar i treure el greix de la part superior del brou (amb una escumadora o estri de cuina), un cop colat també el torno a desgreixar.

Ingredients: 4px
12 Galets grans
Carn picada de porc (150gr.)
Formatge brie (50 gr.)
Poma deshidratada (20 gr.)
Pa ratllat (40-50 gr.)
Un all
Un ou
1,5 litres de brou

- Barrejar la carn picada amb el pa ratllat, l’all tallat ben petit, la poma deshidratada i l’ou fins que agafi consistència.
- Farcir els galets fins a la meitat amb la massa que hem preparat, introduir el formatge i acabar de cobrir amb la carn, de manera que el formatge quedi entremig.
- Posar el brou a escalfar en una olla i quan arrenqui el bull afegir els galets. Coure fins que estiguin al punt.

dijous, 24 de novembre del 2011

Orada tardonenca

Fa molts dies que no actualitzava el bloc i ahir a la tarda-vespre vaig estar fent alguna cosa. La recepta que us presento avui l’he vist a un llibre que tinc de la Carme Rusquelleda i la veritat és que no us decepcionarà gens ni mica. A més, porta varietat de bolets i ahir aquelles coses de la vida em van portar una bossa de rovellons acabats de collir, eren els primers que menjàvem aquest any ja que estar sent una temporada molt dolenta, eren deliciosos.




Ingredients: (2px)
Una orada a filets (600-700 gr.)
300 gr. bolets variats
100-150 gr. de carbassa
Un all
Ceba
Oli i sal

- Coure en una paella amb un raig d’oli la ceba, jo en tenia d’aquelles rodones petites i les vaig enrossir senceres. Reservar.
- En una paella coure els bolets fins que treguin tota l’aigua i deixar-los que es facin una mica. Reservar en un plat i afegir l’all tallat a làmines.
- En un cassó bullir la carbassa tallada longitudinalment com si fossin palets, quan l’aigua comenci a bullir deixar-ho 5 minuts.
- En una safata pel forn col·locar la ceba, els bolets, la carbassa i els filets d’orada prèviament salats. (la recepta original hi afegia un raig de vi de Xèrez sec, però jo no en tenia....)
- Coure el peix al forn a 200º durant 10 minuts.

Bona tardor!!

dimarts, 15 de novembre del 2011

Pa amb olives

Aquesta recepta és per a participar a la Recepta del 15 que aquest mes la proposta era elaborar pa. La veritat és que mai havia fet pa abans i volia fer-lo manualment, sense thermomix o panificadora i la veritat és que per ser la primera vegada ha estat una sorpresa que el resultat fos comestible!!!
Amb aquesta recepta queda un pa més tupit del que estem acostumats a menjar.


Ingredients: (800gr. de pa)
500 gr. de farina integral de mitja força
200 gr. de farina blanca mitja força
240 gr. d’aigua
14 gr. sal
10-15 gr. llevat
Olives negres

- Barrejar tots els ingredients menys les olives a temperatura ambient (22-24º). Amassar bé la massa fins que ens quedi una textura fina, potser us cal afegir una mica d’aigua.
- Deixar reposar la massa com a mínim 1 hora tapat a l’exterior.
- Un cop reposada fer les formes de pa que es desitgi, en aquest moment he afegit les olives negres ben escorregudes tallades  menudes. Deixar reposar de nou uns ¾ d’hora.
- El forn ha d’estar pre-escalfat a 220º dalt i baix. Posar la safata reixada al mig i l’altre que és sencera posar-la a sota amb aigua, aquest procés es fa perquè la cocció del pa tingui humitat. Si teniu un recipient de fang es pot posar de cap per avall al damunt de la reixa i coure el pa a sobre això ens servia per donar més escalfor a la part inferior del pa.
- Coure durant 20-30 minuts tot depèn de la forma que hagueu donat al pa.

A disfrutar!!

dijous, 10 de novembre del 2011

Pasta amb verduretes

Aquesta pasta és deliciosa, ja sabeu que la pasta permet moltes combinacions. La meva intenció era fer pasta amb bròquil ja que és una verdura molt saludable, però hi he afegit algun ingredient més, per tant us animo a que varieu la recepta segons el què disposeu a la nevera.



Ingredients: 2persones
200 gr. de pasta
Una ceba mitjana
Bròquil
Mig carbassó
3 o 4 xampinyons frescos (opcional)
150 gr. de formatge ricotta
100 ml. de crema de llet
Parmesà

- En una olla posar a bullir aigua, salar. Quan comenci a bullir afegir la pasta i coure segons el tipus de pasta que s’utilitzi.
- En una paella amb un raig d’oli coure la ceba, quan comenci a estovar-se afegir el bròquil talladet menut. Tapar perquè la verdura es cogui amb el vapor.
- Tallar els xampinyons i el carbassó i afegir-ho a la paella i deixar coure fins que la verdura estigui tova, el bròquil costa més si veieu que es cremen les verduretes afegir una mica d’aigua.
- Un cop la verdura està feta afegir el formatge ricotta i la crema de llet.
- Barrejar la salsa amb la pasta i servir amb una mica de formatge parmesà.

dilluns, 7 de novembre del 2011

'Montaditos'

Avui us presento uns ‘montaditos’ ideals per a fer sopars. N’hi ha de 5 tipus i us els descric d’esquerra a dreta. Us aconsello torrar el pa pels que no s’han de posar al forn, quedaran més cruixents. Tots els he fet amb pa de baguette.


LLONGANISSA I ALL I OLI
Ingredients:
Talls de llonganissa
all i oli suau
- Untar les llesquetes amb l’all i oli i al damunt posar-hi la llonganissa.

CRANC I OU DUR
Ingredients:
Cranc triturat (ja el venen preparat al supermercat de la marca Krissia)
1 ou dur
maionesa
- Barrejar el cranc, l’ou dur prèviament ratllat i la maionesa. La barreja ens servirà per untar les llesques.

SOBRASSADA I MEL (forn)
Ingredients:
Sobrassada
Mel
- Untar les llesquetes amb la sobrassada i posar una culleradeta de mel al damunt. Gratinar al forn.

TOMÀQUET CIRERA, MOZZARELLA I OLIVADA (forn)
Ingredients:
Tomàquets cirera (cherry)
Mozzarella fresca
Olivada
- Tallar els tomàquets cirera per la meitat i coure en una paella amb una mica d’oli fins que quedi ben estovats, aproximadament 20 minuts.
- A les llesques posar els tomàquets, un tall de mozzarella fresca i coure al gratinador al forn.
- Un cop el pa torradet i formatge desfet retirar del forn i posar una mica d’olivada al damunt.

FORMATGE DE CABRA I MELMELADA DE TOMÀQUET (forn)
Ingredients:
Formatge de cabra amb rul
Melmelada de tomàquet
Herbes provençals
- Untar les llesquetes amb la melmelada de tomàquet i posar un tallet de formatge de cabra al damunt i decorar amb herbes provençals.
- Posar les llesquetes al forn fins que el formatge s’hagi fos.


dissabte, 29 d’octubre del 2011

Panellets

Cada any amb la meva mare hem fet panallets és una típica tradició. La castanyada marca l’inici del fred i és una festa molt maca, acompanyada de castanyes, una mica de foc a la llar de foc, moscatell, m’encanta!!


Ingredients:
480 gr. de sucre
500 gr. de farina d’ametlla (ametlla crua mòlta)
40 gr. de moniato
450 gr. de patata
1 rovell d’ou
400 gr. de pinyons
300 gr. de codony
100 gr. de coco

Fer la massa:
- Barreja el sucre, l’ametlla, el moniato i la patata ben barrejat fins que quedi una massa en fina i deixar reposar com a mínim 2 hores a la nevera.  Després de deixar-la reposar afegir el rovell d’ou.
- Preparar una safata pel forn amb paper d’alumini i posar-hi una mica de mantega..
Per fer els de pinyons:
- Es fan boletes de la massa i s’arrebossen amb els pinyons.  Es posen directament a la safata
Per fer els de codony:
- Posar paper film a sobre el mabre de la cuina i posar una part de la massa, al damunt afegir un altre paper film i així és molt fàcil estendre-la amb un corró, fins que et quedi la massa ben escampada amb mig centímetre de gruix, més o menys que quedi la mida d’un rectangle per poder posar el codony al mig i enrotllar-los. Després tallar el rotllet amb troços de 2 cm. Posar a la safata.
Per els de coco:
- Amb una mica de massa afegir coco al gust i fer les boles. Es posen a la safata. Aquest tipus un cop cuits queda molt bé fondre xocolata blanca i banyar la meitat del panellet amb la xocolata fosa (jo no ho he fet perquè no en teníem...)

Coure al forn a 180º fins que quedi una mica rossos aproximadament 10 minuts.
A celebrar la castanyada!!!!!

divendres, 28 d’octubre del 2011

Cupcakes fantasma de halloween


Els cupcakes són unes magdalenes típiques dels Estats Units que es van posar molt de moda per aparèixer a la sèrie ‘Sex and the city’.
Aquests que us presento és la proposta que m’ha tocat realitzar per el bloc Film & Food. La veritat és que feia molts dies que volia provar de fer aquestes magdalenes americanes, tinc una bona amiga que fa dies m’ho va demanar i ara si que no me n’he pogut escapar. Després de buscar per algunes webs angleses m’he decidit fer aquesta recepta:



Ingredients:


 

200 gr. de farina
1 culleradeta de bicardonat
1 culleradeta canyella en pols
¼ de culleradeta de gingebre mòlt
½ culleradeta de sal
115 gr. de mantega sense sal a temperatura ambient
200 gr. de sucre
2 ous
1 culleradeta extracte de vainilla pura
75 gr. crema de carbassa
200 gr. de fundant blanc

- Escalfar el forn a 175º. Preparar una safata de motlles per a magdalenes col·locant els papers, ja que així ja ho tenim apunt quan ho desemotllem.
- En un bol barrejar la farina, el bicarbonat, la canyella, el gingebre i la sal.
- En un altre bol barrejar la mantega i el sucre amb una batedora elèctrica o amb unes varetes. Afegir els dos ous, un a un, és a dir afegir-ne un i integrar a la massa i després el segon. Seguidament incorporar l’extracte de vainilla.
- Amb la batedora afegir la farina i la crema de carbassa en tres vegades, començant i acabant amb la farina. Fins que quedi una massa ben homogènia.
- Omplir cadascun dels motlles amb dues cullerades de la massa, s’ha de tenir en compte que quedi més o menys fins a la meitat del motlle augmenta el seu volum en coure.
- Fornejar durant 18-20 minuts, comprovar cocció punxat amb un escuradents si surt net ja està llest. Deixar refredar.
- Decorar les cupcakes amb massa fundant, en llocs especialitzats en venen de fet. Per fer aquests fantasmes he utilitzat uns palets de fusta una mica més llarg que el típic escuradents, vaig fer una bola amb el fundant i li vaig clavar com si fos un xupa-xup. Després vaig estirar la resta de la massa i amb una anella metàl·lica vaig fer rodones. Es clava el ‘xupa-xup’ Al cupcake i la massa rodona es posa al damunt. Els ulls del fantasma es poden fer amb xocolata, retolador comestible o com he fet jo amb un clau d’espècie.

feliç halloween