dimecres, 15 de febrer del 2012

Croquetes dolces de poma, canyella i nous

Fa molts dies que no actualitzava el bloc, però entre una cosa i una altra...no he parat de fer coses. La veritat és que no em podia perdre la recepta que revoluciona la bloc esfera cada dia 15. Suposo que la majoria de vosaltres heu vist que cada dia 15 participo a les recepta del 15, pels que aneu una mica perduts, és una iniciativa organitzada per dos blocs: Els fogons de la Bordeta i Xocolata desfeta on ens proposen un tema o un producte amb el qual fer la recepta. Aquest mes el tema són les CROQUETES i sincerament m’ha costat molt decidir-me de què fer-les. Ja en tinc unes de penjades que, per cert són boníssimes: croquetes de pastanaga i pinyons, aquest cop volia fer alguna cosa ben diferent i voilà: croquetes dolces, que és una bona idea de postres!



Ingredients: (15 croquetes aprox)
250 ml de llet
40 gr. de farina integral + una cullerada sopera
40 gr. de mantega
1 poma Golden
1 ramell de canyella
Pell de llimona
1 culleradeta de cafè de canyella en pols
30 gr. de nous
4 cullerades soperes de sucre
2 ous dexatats
Farina de galeta

- Posar en un cassó la llet i afegir-hi el ramell de canyella i un tros de pell de llimona, deixar que s’escalfi fins que arribi a bullir i baixar el foc i deixar que s’emulsioni durant 3-4 minuts. Tapar i deixar refredar (com més reposat estigui més gust agafarà la llet).
- Netejar la poma i col·locar-la en un recipient apte per a microones amb una cullerada de sucre pel damunt. Coure durant 6-8 minuts a potencia mitja - baixa. El temps depèn de cada microones, cal tenir en compte que la potència ha de ser baixa, jo us recomano posar primer 4-5 minuts i comprovar cocció i després si cal incrementar potència i minuts. També es pot coure la poma al forn.
- Netejar la poma i ens ha de quedar la polpa i el suc que hagi format. Afegir les nous ben picades i afegir la culleradeta de cafè de canyella (aquesta última aportació de canyella us la recomano si us agrada molt, sinó no li afegiu). Per última afegir les tres cullerades soperes de sucre.
- Colar la llet i reservar. En una paella desfer la mantega i quan estigui líquida afegir la farina en dos o tres vegades fins que es vagi integrant i coure fins que perdi la olor a crua. Seguidament afegir la llet a mi en mica també fins que la massa la vagi necessitat. Per últim afegirem al polpa de la poma, les nous i el sucre. Remenar a foc mig fins que tot quedi ben homogeneïtzat. Si veieu que li falta consistència afegir la cullerada de farina que em reservat, la poma porta molta aigua i s’ha de vigilar no ens quedi líquida la massa.
- Posar en una safata per tal que es refredi més ràpid i tapar amb paper film. Reservar a la nevera fins que estigui ben freda la massa, un parell d’hores o ho podeu deixar tota la nit.
- Un cop tinguem la massa freda fer la forma de les croquetes passar-les per ou i després arrebossar-les amb la farina de galeta i fregir-les al moment. Recordeu que es poden congelar.

Són delicioses!!

dijous, 2 de febrer del 2012

Faves amb cansalada i botifarra negre

Les faves són un bon producte d’hivern i barrejades amb cansalada i botifarra negre és una bona opció per fer una combinació boníssima. En aquest cas vaig pelar les faves i només vaig utilitzar la grana, si són molt tendres es poden utilitzar senceres. La meva àvia les fa boníssimes sempre hi posa menta, jo no en tenia, tot i que vaig posar unes fulles per decorar el plat de la planta que tinc mig morta a la terrassa!


Ingredients (2 persones):
500 gr. de faves, (si les feu senceres menys quantitat)
2 talls de cansalada
Botifarra negre al gust (50 gr. aproximadament)
Sal

- Desgranar les faves i bullir-les amb aigua i sal durant 10 minuts fins que estiguin tendres.
- Tallar la cansalada a daus allargats i fregir-la en una paella amb un xic d’oli, quan comenci a agafar color afegir la botifarra negre, prèviament tallada i saltejar-ho amb un mica de sal.
- Per últim afegir les faves a la paella i coure durant 2-3 minuts perquè aquestes agafin el gust de la cansalada i la botifarra. Servir al moment.

dimecres, 25 de gener del 2012

Carpaccio de vedella amb vinagreta de mostassa antiga


Una recepta molt senzilleta, però útil per quan tens convidats, serveix per a picar o bé per entrant. Jo ho vaig fer amb un carpaccio de vedella congelat i el resultat va ser molt bo.


Ingredients:
Carpaccio de vedella congelat
70 gr. de parmesà
5 cullerades soperes d’oli d’oliva
1 cullerada sopera mostassa antiga
Sal gruixuda
2 cullerades soperes de pipes pelades
Torradetes de pa
- Descongelar el carpaccio i posar-lo en un plat gran col·locant cada làmina una al costat de l’altre sense que es superposin.
- En un recipient barrejar 50 gr. de parmesà ben ratllat (el màxim possible), afegir la mostassa antiga i les cullerades d’oli d’oliva barrejar fins que queda una massa fina, si queda molt espès afegir oli, és com una vinagreta, però amb més consistència.
- Amanir el carpaccio amb la vinagreta que hem preparat, salar amb sal gruixuda, afegir la resta de parmesà ratllat més gruixut i per últim decorar amb les pipes.
- Acompanyar el carpaccio amb torradetes.

divendres, 20 de gener del 2012

Creps de truita amb espàrrecs verds, xampinyons i formatge

Amb aquesta versió de truita aquest mes participo a Memòries d’una Cuinera. A casa, el dilluns al vespre tenim establert la truita per sopar, és una costum que ja fa temps que tenim. De tonyina, de formatge, pernil dolç, alls tendres, la veritat és que és un plat que permet moltes versions. La recepta que us presento avui és una mica diferent, però queda molt bona, es pot variar el què hi posis, també quedaria molt bé el carbassó o un altre tipus de formatge! Utilitzeu el què tingueu a la nevera!!

Ingredients: (2 persones)
4 ous
5 o 6 espàrrecs verds
4 o 5 xampinyons grans
Formatge tou de til·lers
Sal i pebre

- Tallar els espàrrecs per la meitat longitudinalment i posar-los 4-5 minuts al microones a velocitat mitja perquè es coguin.
- Mentrestant pelar i tallar els xampinyons a làmines, i coure en una paella amb un raig d’oli d’oliva. Quan els espàrrecs ja estiguin incorporar-los a la paella juntament amb els xampinyons, sal-pebrar.
- Deixatar dos ous, posar una mica de sal i fer la truita en una paella tipus crep, és molt important que la paella que utilitzeu no s’enganxi, i ajudeu-vos d’un plat per donar-li la volta. Fer un altre crep de truita amb els altres dos ous.
- Tallar el formatge a làmines, posar-lo al gust al mig de la crep, al damunt afegir la verdura, i agafar els extrems i fer com un rotlle. És molt important muntar el plat de seguida que les truites estiguin i així aprofitarem l’escalfor perquè es fongui el formatge.

Bon cap de setmana!
Ahh! Ja ser que el Nadal ja ha acabat, properament canviaré la imatge del bloc però és que hem tingut algun problema tècnic amb el dissenyador gràfic! ;)

dimecres, 18 de gener del 2012

Coliflor amb beixamel de curry

Aquesta recepta que us presento avui és molt senzilla, però la veritat és que amb aquest toc de curry a la beixamel queda original i diferent. Sovint a moltes persones menjar verdura li costa i aquest invent de beixamel amb curry va ser precisament per donar un toc més atractiu a la verdura. A veure si us animeu a provar-ho que queda d’allò més bo.


Ingredients: (2 persones)
Una coliflor petita
40 gr. de farina blanca
300 ml de llet
1 cullerada de mantega
4 cullerades soperes d’oli d’oliva
Mitja culleradeta de curry
Formatge parmesà

- En una olla fer bullir la coliflor al vostre gust. Jo ho faig durant 20 minuts.
- En un cassó coure la mantega amb la farina fins que quedi una massa homogènia i dauradeta.
- En un altre recipient a part escalfar la llet, quan comenci a bullir afegir-ho al cassó amb la mantega i la farina i barrejar-ho fins que no quedi grumolls. Per últim afegir el curry i cal  seguir coent fins que la beixamel es comenci a espessir durant 10-15 minuts.
- Col·locar la coliflor en una font pel forn, pel damunt posar-hi l’oli d’oliva, la beixamel i ratllar-hi el formatge parmesà, deixar gratinar durant uns 10 minuts.
Ja es pot servir

diumenge, 15 de gener del 2012

Crema de carxofes amb xips

Amb aquesta recepta on les protagonistes són les carxofes participo a la recepta del 15. Aquesta crema queda molt bona i és senzilla, la vaig fer perquè la fruitera fa temps que m’en parlava i la veritat és que ja entenc que tingués tanta nomenada....

Ingredients:  (4 persones):

1,5 kg. de carxofes
5 cullerades soperes d’oli d’oliva
80 gr. de farina blanca
Aigua
Sal
Llimona
Pernil ibèric

- Reservar una carxofa gran. La resta s’han de netejar, no cal que quedi la part més blanca, simplement treure la part més fosca de la carxofa.
- Posar totes les carxofes en una olla i posar aigua fina que quedin ben cobertes, penseu que sempre som a temps a afegir-ne més. Bullir durant 10 minuts.
- En un got barrejar l’oli d’oliva i la farina, fins que quedi ben emulsionat. Afegir-ho  a la olla juntament amb les carxofes. Deixar bullir durant 15-20 minuts més fins que les carxofes estiguin ben toves, cal remenar ja que amb la farina hem aconseguit espessir la crema i es pot enganxar de la part de sota.
- Passar la batedora elèctrica per a crema fins que quedi fina. Passa-ho per un colador xinès per treure tots els fils i els grumolls. Reservar.
- Per a fer els xips de carxofa: netejar la carxofa que hem reservat fins que en quedi el cor i tallar-la molt prima, posar-hi unes gotes de llimona espremuda. En un plat barrejar una mica de farina i aigua i arrebossar les carxofes i seguidament fregir-les amb una paella amb l’oli calent. Deixar reposar uns minuts sobre paper de cuina per treure tot l’oli.
- Per decorar posar els xips de carxofa i pernil salat passat per una paella. La decoració s’ha de fer en l’últim moment.

dimecres, 11 de gener del 2012

Milfulls de salmó, carbassó i formatge

Les festes nadalenques ja han acabat i per sort ja tornem a la rutina, perquè seria impossible aguantar les fartaneres, tants gintònics i aquest consumisme impulsiu. Fa dies que no actualitzo el bloc, m’he pres la llibertat de descansar una mica, això no vol dir que no hagi fet coses i tinc la sort que aquest any m’he portat molt bé, perquè tinc un nou estri a la cuina: la KitchenAid. Ja he començat a fer alguna coseta, no us preocupeu que ho penjaré. Per a totes les persones que no saben què és, la KitchenAid és un aparell que ens ajuda a barrejar les masses, seria com una batedora, i la veritat és que va de cine...!
Avui us presento una recepta senzilla, però diferent i molt bona.



Ingredients:
Salmó fresc
Carbassó
Formatge d’untar (tipus Philadelphia)
Formatge parmesà
Sal

- Preescalfar el forn a 180º
- Si compreu el salmó a la peixateria li heu de demanar que us faci un filet, feu un bon tall i que us tregui l’espina del mig. Així podem fer talls prims longitudinalment.
- Tallar el carbassó per la meitat si és molt gran i també fer talls verticalment, us podeu ajudar amb una mandolina si en teniu. Cal intentar que siguin ben prims perquè al moment de coure quedin el punt, sinó podrien quedar cru.
- Muntar el milfulls en una safata de forn fent una capa de salmó, afegir un pessic de sal, carbassó i una capa de formatge d’untar, repetir aquesta operació tres vegades, la última capa de formatge s’ha de fer amb parmesà a virutes.
- Posar la safata al forn durant 20 minuts, controleu el punt de cocció perquè el peix no us quedi massa cuit.
Bon profit!!